2016. augusztus 27., szombat

Ausztria álláspontja: "1 Eurós állásokat" menekülteknek

Ausztria álláspontja: "1 Eurós állásokat" menekülteknek


Ausztria külügyminisztere felszólalt pártjának koalíciós partnerei körében, hogy támogassák azt az integrációs javaslatot, amelybe beletartozik az úgynevezett "1 eurós munkahelyek" létrehozása a menekültek és bevándorlók számára.

A megfontolt külügyminiszter, Sebastian Kurz nem régiben bejelentést tett közzé, hogy ezek az alulfizetett közösségi munkahelyek a menekültek számára kötelező jellegűek legyenek, még pedig azok számára, akik nem rendelkeznek semmiféle szakképesítéssel, így tehát nem marad más lehetőség, mint az "1 eurós álláshelyek".







Ezért lenne szükség az elismert menekültek és bevándorlók számára megszabni a heti 15 - 30 órás munkahetet. Ami a keresőképességet illeti, az 1,00 €/óra lenne, hasonlóképpen a Németországban a menedékkérők számára már régebb óta fenntartott rendszerhez.

Az osztrák külügyminiszter azt javasolta, hogy voltak menekültek, hogy nem fogadták el ezt a munkalehetőséget, akkor látni lehetett, hogy csökkentették a nekik folyósított, kormánytól kapott pénzügyi támogatást - olvasható a Der Standard újságban.

Azt nyilatkozta újságíróknak, hogy azt a jelentést adták közzé, hogy az elmúlt évben sok menekült magasan képzett volt, de többségük mégsem. "Csak azok között, akik Afganisztánból érkeztek, rengetegen voltak az írástudatlanok" - mondta Kurz.

A miniszter azt is javasolta, szankciókat kell bevezetni azoknak a menekülteknek a számára, akik nem hajlandóak részt venni a német nyelv vagy az egyéb hasznos tanfolyamokon, valamint azt is mondta, hogy be kell tiltani a teljes arcot elfedő fátylat – Ez is része a megfontolásoknak.

Arra is javaslatot tett, hogy az újonnan érkezetteknek minimum 5 évig kellene Ausztriában élniük, mielőtt azok megkapnák a kormány által biztosított, pénzbeli szociális juttatásnak a teljes összegét.

Majd nem sokkal ezután Kurz, a konzervatív ÖVP-től, azt nyilatkozta, hogy van értelme a szociáldemokrata koalíciós partnerek (SPÖ) terveinek a visszavonására.

Ezt követően Stájerországba érkeztek a SPÖ politikusai, Michael Schickhofer és Doris Kampus, hogy elfogadják a fő integrációs terveket, de azt állították, hogy ez az „1 eurós álláshely” program "elfogadhatatlan", és emellett "komoly támadást jelent az osztrák munkaerőpiacra nézve."