2016. augusztus 11., csütörtök

Az ÖVP szigorúbb intézkedéseket akar a munkahelyek ésszerűsége tekintetében

Az ÖVP szigorúbb intézkedéseket akar a munkahelyek ésszerűsége tekintetében


Az ÖVP (Osztrák Néppárt) felvetette annak a kérdését, hogy a munkanélkülieknek milyen munkákat kell elvállalniuk, ennek a szabályait szeretnék ésszerűen szigorítani. "Tehát a munkanélküliek és a menekültek gyorsabban jutnak munkához" - nyilatkozta Reinhold Lopatka a párt elnöke a sajtónak. Az ésszerű utazási / ingázási idő a munkanélküliek számára körülbelül 2,5 óra naponta. A koalíciós partner SPÖ elutasítja ezt a szigorítást, rámutatva ezzel a munkahelyek hiányára.






"Sok az olyan munkavállaló, akiknek több mint 1 órán át kell utaznia, hogy a munkahelyére érjen. Ily módon ez ésszerű lenne a munkanélküliek számra" - üdvözölte Peter McDonald, az ÖVP főtitkára Lopatka javaslatát. Akiknek tartásra kötelezett 10 évesnél fiatalabb vagy fogyatékkal élő gyermekük van, azok számára Lopatka szerint ésszerű lenne megnövelni a jelenlegi 16 - 20 órás munkahetet, mivel a cégek általában teljes vagy részmunkaidős állásokat kínálnak.

ÖVP visszavonná a munkanélküli ellátás folyósítását azoknál, akik megtagadják a munkát


Az ÖVP is sürgeti a szigorúbb szankciókat a munkát megtagadókra vonatkozóan, aztán a munkanélküliségi ellátások megvonását ki kell terjeszteni a 6 - 8 héttel. Az Ismételt munkaelutasítást követően a munkanélküli járadék folyósítását teljes egészében törölni kell, ami jelenleg már lehetséges, de az elmúlt évben, csak 225 alkalommal hajtották végre. A fizetés védelme, az ÖVP szándéka szerint mindössze 100 napig járna. Jelenleg ez az időszak 120 nap.

Mivel az "ésszerű foglalkoztatás" a munkanélküli biztosítási törvényben meg van határozva, hogy megfelel-e a fizikai képessége, az egészsége és az erkölcse. Nem veszélyezteti és a gyermekgondozási feladatok jogi felelősségét lehetővé teszi. Emellett elengedhetetlen az foglalkoztatás ésszerűsége, hogy a munkahelyre el tud jutni a dolgozó ésszerű időn belül.

A kereskedelmi kamara üldözőbe veszi a dolgozni hajlandóakat


A Kereskedelmi Kamara Felső-Ausztriában és Tirolban jelenleg egy megbeszélés sorozatot tart a munkamorálról és a munkanélküliség helyzetéről. Csak Felső-Ausztria tartományban 13.000 álláskereső van nyilvántartva az országban található 40.000 fő munkanélküli közül. "Sok az állítólagos álláskereső, ami egy bélyeg, hogy tovább gyűjtsük munkanélküli ellátásokat. Ennek vége kell, hogy legyen," - jelentette ki Walter Bremberger, a Felső-ausztriai Gazdasági kamara igazgatója. Ellenük tartanak - mint Tirolban – egy 2 hónapos akciótervet.

A mérsékeltebb hangok most mindazonáltal azt javasolják, köztük Petra Nocker - Schwarzenbacher a Kereskedelmi és Iparkamara turisztikai körzet elnöke, hogy az általánosítások heves vitákba torkollanak és ily módon az ügyek a rossz úton haladnak. "Ezen kell még dolgozni, mert egyes jelöltek nem igazán érdekelnek a tények. A túlnyomó többséget biztosan nem." mondta Nocker - Schwarzenbacher a "Salzburger Nachrichten" újságnak.

Stoeger: ÖVP javaslat "Uborkaszezon vita"


Az SPÖ elutasítja szigorításokat és az ésszerűséget támogatja továbbra is. "Ez egy évenként ismétlődő Uborkaszezon vita" - jelentette ki a szociális miniszter, Alois Stoeger a sajtónak. Inkább azokra a tényezőkre kell összpontosítani a munkanélküliség tekintetében, amelyek ösztönzik a gazdaság fejlődését."

A munkanélküliség ismét növekedett júliusban


A munkanélküliek és a gyakornokok száma ismét nőtt 2016 júliusában. 379.679 embernek nem volt állása, ez 0,8 %-kal több mint az előző hónapban. Különösen nagymértékben emelkedett a munkanélküliség az idősek, 50 év felettiek (5,9 %) és a külföldiek (6,3 %) körében, amint azt a Szociális Minisztérium bejelentett. A munkanélküliségi ráta azonban csökkent, 1/10 százalékponttal 8,0 %-kal. Egy reménysugár a munkaerőpiacon a betöltetlen álláshelyek száma, amelyek megugrottak 40,8 %-kal, 43.800-ra.