2016. június 28., kedd

Több a menekült, több a munkanélküli

Több a menekült, több a munkanélküli


Ausztriában a menekültek beáramlása nélkül, a munkanélküliség mértéke az elmúlt évben szinte változatlan maradt volna.

Bécs - 2016 májusában összesen 405.470 ember volt álláskereső, ami 2,5 %-kal több mint tavaly májusban. A munkanélküliségi ráta azonban változatlan maradt, ez a szám 8,6 %-on áll. Mindazonáltal, a foglalkoztatottak száma emelkedett. Eddig pedig pozitív.







Azonban, ha a számos elismert menekültet és a kiegészítő védelmet élvezőket nézzük, akik jelenleg munkát keresnek, és ezeket kivonjuk a munkanélküliek számából, akkor a végeredmény gyakorlatilag változatlan maradt, a 2015. májusi adatokhoz képest. A Munkaerőpiaci Szolgálat (AMS) szerint májusban 24.461 menekült keresett munkát, ami 49 %-os növekedést jelent 2015 ugyanabban a hónapjában. Abban az időben a munkanélküliek száma (regisztrált munkanélküliek és gyakornokok) 395.518 fő (köztük kb. 16.000 menekültek) volt.

A számokat nézve, az eredmények hasonlóak az előző hónap adataihoz mérten. Az a tény, hogy a nagyszámban érkező menekültek, akik Ausztriába érkeztek 2015 nyara óta, ma már egyre inkább meglátszódnak a munkanélküliségi statisztikákban, ami persze nem meglepő. De az viszont érdekes, hogy egy a Munkaerőpiaci és Foglalkozási Intézet által készített tanulmány szerint a németországi kutatások kimutatták, hogy a jogosultaknak körülbelül 50 %-a menekült, és 5 éven belül integrálni fogják őket - és ez vonatkozik arra, hogy milyen munkát vagy képzést fog kapni a jövőben. Tehát, a menekültek csupán a fele lesz tartósan munkanélküli, a tanulmány szerint.

"Ezek az előrejelzések átruházódnak Ausztriára" – jelentette ki Beate Sprenger az osztrák AMS-től. Ahhoz, hogy elemezni lehessen azt, hogy a menekültek milyen képzéseken vesznek részt, és hogy ez milyen mértékben felel meg az ausztriai szabványoknak, ezek vezetnek majd el a kezdődő kompetencia ellenőrzésekhez. Minden esetben a német nyelvoktatással együtt kell az adott képzéseket lebonyolítani.

"Az afgánok alulképzettek"

A menekültek integrálása valóban egy monumentális feladat - jelentette ki Sprenger. Különösen afgánok esetében, akik általában igen alulképzett, traumatizáltak, és nem beszélnek németül. Afgánok alkotják a második legnagyobb csoportot az álláskereső menekültek között. Az első helyen a szírek állana, a harmadikok pedig az oroszok. További nyomon haladva vannak a hontalan személyek esetében, a meghatározatlan nemzetiségűek és az Irakból és Iránból menekültek. A tanulmány szerint a szíriaiak mintegy 64 %-a mindössze alapfokú iskolai végzettsége van, a többieknek van magasabb szintű és egyetemi végzettsége is. Az afgánoknak pedig körülbelül 90 %-a rendelkezik csak alapfokú iskolai végzettséggel. A menekültek 2/3-a munkanélküli a Bécsi jelentések szerint.

A Kereskedelmi Kamara reagált ebben az összefüggésben, hogy fel vannak háborodva a tervezett módosítások miatt, ami az idénymunkásokra vonatkozik. Ennek eredményeként a foglalkoztatás az ideiglenes munkavállalás a külföldiek számára nem egyszerű.

A Zielpunkt és a Baumax csődje

De nem csak a bevándorlás növeli a kínálatot a potenciális munkavállalók számára. A Zielpunkt és a Baumax csődje is jelentős nyomot hagyott a munkanélküli statisztikákban. Ez az AMS-nek a része. A Zielpunkt áruházlánc 798 korábbi alkalmazott még mindig állást keres, míg a Baumax-tól 149 fő van hasonló helyzetben.

Nagy probléma, hogy többen továbbra is tartósan lesznek munkanélküliek. Éves összehasonlításban 87 %-os lehet. Ugyanakkor, a munkanélküliek egyre hosszabb ideig vannak állás nélkül - májusban 126 nap volt ez a szám, ami 12 nappal több, mint 2015 májusában. Az időseket is egyre inkább érinti a munkanélküliség. Az 50 év feletti személyek száma 6,1 %-kal növekedett 93.859 főre. A Szociális Minisztérium szerint a beáramló külföldiek is hozzájárulnak ahhoz, hogy növelni kényszerültek a nyugdíjkorhatárt, és hibásak a munkanélküliség emelkedéséért is. A pozitív gazdasági fejlődés még nem érkezett meg a munkaerőpiacra - jelentette ki Alois Stoeger, szociális miniszter (SPÖ).