2016. szeptember 11., vasárnap

Ausztriai munkaerőpiac: A foglalkoztatás évente 28.000 fővel bővül

Ausztriai munkaerőpiac: A foglalkoztatás évente 28.000 fővel bővül


Kern kancellár bejelentette azon intézkedéseket, amelyek révén 200.000 új munkahely jön létre 2020-ig, de ehhez némi sürgetésre lenne szükség.






Christian Kern kancellár (SPO) bejelentette 200.000 új álláshely létrehozását tervezi 2020-ig, amely jelentős növekedési érték lenne az előző évekhez képest. Szükséges lenne megnövelni ezt a szintet évi 50.000 új munkahellyel. A statisztikák szerint Ausztria, lényegesen rosszabbul teljesít ezen a téren. Az IHS munkaerő-piaci szakértő, Thomas Hofer szerint a kancellár által elérni kívánt célt "nem is olyan egyszerű elérni, de azért megvalósítható."

Alapvetően, a munkahelyek száma évről-évre növekszik. Az alkalmazottak létszáma azonban csökkenő tendenciát mutat, az Osztrák Statisztikai Hivatal 2009-ben készült adatai szerint. De az elmúlt évek során már tapasztalható az évenkénti növekedés, 3.300 fő (2014-ben) illetve 52.500 fő (2011-ben). Átlagosan, már körülbelül 28.000 új álláshely jön létre évente. Jelenleg mintegy 3,6 millió munkavállaló van alkalmazásban, Ausztriában.


Idetartoznak a kisebb fajta munkák


Hofer megjegyzi azonban, hogy az (Mikrocenzus felmérések alapján) az Ausztriai Statisztikai Hivatal adataiban is szerepelnek, az úgynevezett kisebb munkák. Azt feltételezi, hogy a következő 4 év során további 150.000 új munkahely alakul meg. Ezt a növekedést azonban "nem olyan könnyű elérni, de megvalósítható." Valamint: "Az elmúlt 5 évben, nem sikerült elérni az 50.000-es szintet, ebben az évben vajon mi fog történni."

A kormány előmozdítja a foglalkoztatást azáltal, hogy javítja a munkavállalás általános keretfeltételeit Ausztriában – nyilatkozta Hofer. "A TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) vagyis a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Együttműködés, és a CETA (Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Megállapodás) képviselői szerint ez az indítvány nem feltétlenül jelenti a munka elősegítő hatását, látható az intézkedés megvalósulásában " - jelentette ki az IHS közgazdász. A lehetőségek közé tartozik, például a nem bérjellegű költségek csökkentése, a beruházások, valamint a kutatás-fejlesztés és az alapkutatás ösztönzése, és nagyobb finanszírozása.