2016. május 8., vasárnap

Ausztria egyik legnagyobb problémája,

Ausztria egyik legnagyobb problémája, a Munka - Motor ösztönzése


Tirol tartomány a munkanélküliségi adatok tekintetében viszonylag jól teljesít. De egész Ausztria területén nincsenek olyan képesítések, amelyek a megüresedett munkahelyeken keresettek lennének. A munkaválság elleni hatékony receptért, nem árt átlesni Németországba.

Innsbruck - Ausztria legjobb régiója Tirol, ahol a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, jelenleg 3 %-on áll. Azonban Ausztria-szerte, rekord szinten van a munkanélküliség (márciusban: 438 654 fő). Bécsben a közelmúltban nőtt a legnagyobb mértékben - közel 131.000 ember van regisztrálva munkanélküliként.








Egy nemrégiben a „Denkfa brik Agenda” által készített tanulmány szerint, melynek címe "A rekordnagyságú munkanélküliség rejtélye mögött " azt mutatták ki, hogy Ausztriában strukturális probléma van a munkaerő-piacon. Ami azt jelenti, hogy a növekvő munkanélküliség nem csupán a gyengélkedő gazdaság miatt van: "A kutatások azt mutatják, hogy 2013 eleje óta, a növekedés 40 %-ban gazdasági, illetve 60 %-ban strukturális okok miatt következett be." - nyilatkozta Kucsera Dénes, közgazdász. 

Az egyre gyarapodó álláskeresők nem rendelkeznek azokkal a készségekkel, amelyeket a megüresedett álláshelyeken keresnek. Különösen olyan ágazatokban, mint például az építőipar, valamint a kereskedelem, ahol sok alacsony képzettségű munkavállalókat alkalmaznak, a tanulmány szerint.

Összehasonlítva a Németországi szomszéddal - aki jobban áll jelenleg - az alacsonyan képzettek több ösztönzést kapnak az ottani munkavállaláshoz. Amely részben azért van így, mert a szigorúbban szervezik a jóléti juttatásokat, másrészt a munkaerőpiac nagyon rugalmas. 

Hasonlóan vélekedik erről a helyzetről Helmut Hofer professzor az „Institute for Advanced Studies” felsőoktatási intézménynél végzett tanulmányaiban. "Németországban az korábbi bérkorlátozás minden bizonnyal erősítette a német gazdaság nemzetközi versenyképességét, ami megmutatkozik a magas folyó fizetési mérleg többletén." 

Ezen túlmenően, pedig szót kell ejteni az előzőleg németországi konszolidált költségvetésről, ami azt jelenti, hogy a hazai kereslet jobban teljesített az elmúlt évek során Németországban. "A gyakran tárgyalt Hartz reformok is hozzájárultak a munkaerő-piaci helyzet javuláshoz (jobb kommunikáció). De még mindig nagyobb arányban áll fenn a tartós munkanélküliség Ausztriában" - jelentette ki Hofer. 

A legfrissebb előrejelzések szerint a menekültek megnövekedett létszáma alig jelent terhet a munkaerőpiacon egyelőre, azonban a menekültügyi eljárások kimenetelén is sok múlik.