2016. május 26., csütörtök

Valóban ilyen nagy a munkanélküliség Ausztriában

Valóban ilyen nagy a munkanélküliség Ausztriában


Az EU-s adatok szerint Ausztriában 251.800 munkanélküli van. A valóságban azonban már 487.100 fő van állás nélkül - írja az Agenda Austria. Ők rejtve vannak a statisztikában.

Ausztria egyedülálló módon kellemetlen helyzetben van. EU-szerte csökken a munkanélküliség. Csak ebben az országban és Észtországban emelkedik a munkanélküliség. A legutóbbi EU statisztikai hivatal sajtóközleménye illusztrálta ezt a tendenciát: 2016 márciusában a munkanélküliségi ráta az EU-ban 8,8 %-kal csökkent, ami a legalacsonyabb érték 7 év alatt. Ausztriában ugyanezen időszakban 5,8 %-ot ért el. 2012-ben még mindig 4,3 %-on állt.






Igaz, sok országban a munkanélküliség magas szintje csökkent. Azonban Ausztriában, de még mindig az átlag alatt van. De az idő, amellyel az osztrák politikusok dicsekedhetnek az EU legalacsonyabb a munkanélkülisége, már megtorpant.

A számokból látni lehet, hogy ez csak a történet fele. A valóságban nevezetesen sokkal több munkanélküli van, mint ami a hivatalos adatokból kiolvasható. Néhány közülük egyszerűen elég jól el van rejtve a statisztikák elől - közölte az Agenda Austria. Az előző évben, az Uniós adatok szerint 251.800 embert érintett a munkanélküliség Ausztriában. A valóságban azonban, Agenda Austria szerint, további 235.300 ember volt munka nélkül. Ezek nem számítanak statisztikailag munkanélkülinek, habár szeretnének munkát vállalni. Így összességében 487 100 fő volt munkanélküli 2015-ben.

A legjobb pozíció útja. Ausztriában 2015-ben hivatalosan munkanélküliek száma 251.800 fő volt az EU statisztikai hivatal jelentése szerint. Az EU adatai sokkal szimpatikusabb képet festenek a munkaerőpiac helyzetéről, mint az ausztriai Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (AMS) jelentései. A nemzeti számadatok szerint, a munkanélküliségi ráta elérte a 9,1 %-ot, azonban ez még mindig 5,7 %-os eredményt mutat az uniós módszertan szerint.

Ez azért fontos, mert egyre inkább az EU számok a mérvadóak, nem pedig a nemzeti, amikor a munkaerőpiac helyzetéről van szó. A szociális minisztérium jelentései szerint „EU-s viszonylatban, Ausztria még mindig minta országnak számít", így minden módosítás szerves részét képezi a munkaerő-piaci kibocsátásnak. Közben Ausztria elvesztette a legjobb pozícióját, és csupán az 5-ik legalacsonyabb szintű munkanélküliségi rátával rendelkezik az EU-ban. Azonos szinten áll Dániával és Magyarországgal.

Az EU-s módszer alapján a munkanélküliség szintjének felmérése alapján: minden egyes személy foglalkoztatott, tehát jelenleg nem keres munkát. Azok a munkavállalók, akik akár csak heti 1 órát dolgoznak, már nem tekinthetők munkanélkülinek. A mintegy 70.000 fő vesz részt az AMS által indított képzésben.

A reformok hatékonyan működnek. Azonban a nemzeti munkanélküliség elrejti a tényleges munkanélküliséget - közölte az Agenda Austria. Az emberek mindkét arányt figyelmen kívül hagyják, akik dolgozni szeretnének, de egyszerűen nem keresnek munkát vagy a munkaerőpiacon nem állnak rendelkezésre azonnal. A nők esetében, kezdetben nem is kezd el állás után kutatni, mert arra számít, hogy nincs esélye munkát találni. Vagy a szociális segélyben részesülők, akik elfogadnak egy állást, és hivatalosan nem tekinthetők munkanélkülinek. Vagy a diákok, akik tanulnak, mert nem találnak megfelelő munkát. Ezek mind kiesnek a munkanélküli statisztikákból. Az emberek, akik jó gazdasági helyzetben szeretnének működni.

Ausztriában van egy csoport, amely jelentős mértékben rejtve van: a korai nyugdíjasok. Évtizedekig gyakori volt, és az emberek lassan elfogadták, hogy 50 éves korukban nyugdíjba vonulnak. Az ellentmondásos közgazdászok némelye azzal érvel, hogy ez által munkahelyek szabadulnak fel a fiatalok számára. Ezért olyan magas a rejtett munkanélküliség aránya az 55-64 évesek korosztály között. A hivatalos álláspont szerint 4,3 %-os ezen rejtett munkanélküliek aránya.

De valami történik. A hozzáférést a korai nyugdíjazáshoz (mint Hackler-kontroll vagy rokkantsági nyugdíj esetén) fokozatosan szigorították az elmúlt években. "Finom reformok történtek," – mondta el Kucsera Dénes, az Agenda Austria munkaerő-piaci szakértője. Ily módon a rejtett munkanélküliség csökken, míg a hivatalos számok növekednek: 2013-ban 1,17 volt a hivatalos rejtett munkanélküliség, jelenleg ez 1,06-on áll. "Így már nem olyan könnyű elrejteni a korai nyugdíjasokat. Ezért a hivatalos számadatok most már sokkal őszintébb képet festenek " - jelentette ki Kucsera.

De ez nem elég őszinte. "Világosan kell látni, hogy muszáj lesz később nyugdíjba vonulni" - mondta Kucsera. Egy automatikus nyugdíjazás (a nyugdíjkorhatár beállítása a várható élettartamhoz) semmilyen módon nem vezet már sehova. A rejtett munkanélküliség a fiatalok körében alig tapasztalható, köszönhetően annak, hogy mindenekelőtt jól működik a duális képzés (oktatás).

A beruházások hiánya. Természetesen nem csak Ausztriában rejtett a dolog. Különösen kirívó eset Hollandia: ahol a hivatalos munkanélküliségi ráta tavaly 6,9 %-on állt, azonban 15 %-osnak kellett volna lennie - közölte az Agenda Austria. Ausztriában 5,7 %-kal kerültek rögzítésre, viszont 10,7 %-on kellett volna állnia. "Ausztria még mindig jól érti a dolgát, a statisztikai mozgástér optimális felhasználásában" - mondta Kucsera.

Ausztria tehát a nemzetközi összehasonlításban nem rontott tovább a helyzetén, ezért különösen fontos a foglalkoztatás kérdése - jelentette ki Kucsera. A kormánynak sürgősen javítania kell a feltételeket a befektetők számára. Jelenleg alig vannak új projektek, így nem lehet elegendő új munkahelyet teremteni. "Csak új munkahelyekkel lehet visszaszorítani a munkanélküliséget."