2016. július 10., vasárnap

"Illegális munkák" - Kemény harcok az alacsony bérek ellen

Bérdömping Probléma
"Illegális munkák" - Kemény harcok az alacsony bérek ellen


Az európai szabad piacnak is megvannak a hátrányai: Egyre több Kelet-Európai vállalat úgy üzemel, hogy hozza magával a saját dolgozóit az adott régióból. Tulajdonképpen ez nem lehet probléma, mert ezek a vállalatok a munkavállalókat az osztrák kollektív szerződésben foglaltak szerint fizetik, például építőiparban, szállítmányozási munkákban. A gyakorlatban ez sok esetben mégsem így van.








Sok haszonnal járó illegális bérdömping tisztességtelen versenyelőnyt jelent, alákínálva a tisztességes hazai cégek árainak, és ez által a kereskedelmi és a kézműves vállalkozásokon hatalmas nyomás van. A keleti tartományok különösen érintettek e témában.

"Egyes alkalmazottak olyanok, mint a rabszolgák"

A pénzügyi rendőrség vezetője, Wilfried Lehner beszámolt egy drámai példáról: "Mi már találkoztunk az ellenőrzések során sok abszurd esettel, például amikor csak havi 300 € fizetést kaptak a dolgozók. Gyakran a rendszeres bér valóban kifizetésre kerül, de a munkavállaló beleegyezik abba, hogy a jövedelmének egy részét visszafizeti a munkáltatónak, hogy továbbra is dolgozhassanak. A munkaidő nyilvántartást is sok esetben manipulálják, így az alkalmazottaknak kétszer olyan hosszú ideig kell dolgozniuk. Egyes alkalmazottakat rabszolgákhoz hasonló módon kezelnek."

Egy másik megoldás: Mivel Ausztriában csak a jövedelemadót kell fizetni a munkavállalók után, a társadalombiztosítási járulékok pedig a származási országban rendezik, a dolgozók ott csak részmunkaidősként vannak bejelentve, bár teljes munkaidős állasban lévőként kell együtt működniük. Így a céget fogja megmenteni a társadalombiztosítási járulékokkal és szolgáltatásaikat ismét olcsóbb tudják nyújtani, mint más üzemek. Lehner állítása szerint: "Mindez a munkajog és a munkavégzés szabályainak teljes megsértése."


Emiatt a 490 munkavállaló miatt a pénzügyi rendőrség állandó jelleggel összpontosítják erőfeszítéseiket, hogy megakadályozzák ezt a szociális dömpinget. Ez a küzdelem azonban rendkívül nehéz. A kiállított dokumentumokat a munkavállalók gyakran hamisítják. "Vannak természetesen olyan illegális műhelyek, amelyek nem tesznek mást, mint hogy bemutatják azokat a nyilvántartásokat és dokumentumokat."

A pénzügyőrség által kiszabott bírságok ebben az évben megsokasodtak

A pénzügyőrség által kiszabott büntetések 2015. május végén 3.170.000 € volt. Ebben az évben már megtízszereződött: 31.680.000 euróra. Azonban, ez eléggé nehéz, ha nem lehetetlen, hogy visszaszerezzék ezt az összeget külföldön. Az Unió és a Kereskedelmi kamara sürgősen indítványozza a hatékonyabb közigazgatási végrehajtási megállapodásokat a Kelet-európai országokban - és még sok más ellenőrzést!