2016. október 29., szombat

Ausztria: A bevándorlók beáramlása a jóléti kiadások 35 %-ra való növekedését eredményezi

Ausztria: A bevándorlók beáramlása a jóléti kiadások 35 %-ra való növekedését eredményezi


Egy nemrég készült a jelentés szerint, az Ausztriába újonnan érkező bevándorló hulláma révén, a válság hatására a szociális juttatások költsége mintegy 35 %-kal emelkedtek meg.

A legújabb kutatások kimutatják azt, hogy az emberek többsége Ausztriában részesült szociális ellátásban és ily módon az állandó munkahelyek sohasem fejlődhetnek ki. A bevándorlók számára különösen rosszak a foglalkoztatási kilátások, a helyi hatóságok szerint a rendszert meg kell reformálni a 2015-ös beáramlás eredményei miatt.

A tanulmány szerint a Gazdaságkutató Intézet megállapította, hogy az emberek 2/3-a több mint 13 hónap időtartamig a társadalom jóléti rendszertől függött. A segélyezettek 45 %-a, akik folyamatosan visszakerültek a munkaerőpiacra, végül csak 2 - 3 hónappal később.





A Bécs városának megbízásából készített tanulmány feltárta, hogy a csoportnak csupán a 9 %-a tett a fenntartható foglalkoztatás megvalósulásáért. Ennek eredményeként 90.000 menedékkérelmet fogadtak el tavaly Ausztriában, ahol a lakosság száma csak 8.500.000 fő. Úgy van beállítva, hogy növelje a társadalmi jóléti kiadásokat 35 %-kal, ez a 2015-ös helyzet.

A kutatás azt is megállapította, hogy a foglalkoztatási kilátások a bevándorlók számára "különösen kedvezőtlen". A tanulmányra válaszolva Sonja Wehsely - az egészségügyi és szociális ügyekkel foglalkozó bécsi tanácsos azt javasolta, hogy reformokat kell végrehajtani a jóléti rendszerben.

Azt mondta: "Az ember felteszi azt a kérdést, hogy milyen integrációs szolgáltatásokat kell elfogadni annak érdekében, hogy megkapják a teljes garantált jövedelmet. A különleges helyzetben lévő menekültek úgy szintén, ezekre új válaszokat kell találni."

A Krone nemrég írt arról, hogy egy bejelentő beszámolt arról, hogyan diszkriminálja az osztrák jóléti rendszer a bevándorlókat. Azt mondta az újságnak, hogy "meg akarja mutatni, milyen hanyagul kezelik az adófizetők pénzét". A névtelen állami alkalmazott bejelentő szerint a hatóságok ritkán ellenőrzik például azt, hogy a szociális juttatást igénylőknek annyi gyermeke van-e, mint ahányat állít.

Felvázolta azt, hogy hogyan osztják szét azt a nagy mennyiségű pénzt. Rámutatott 2 munkanélküli bevándorlóra, akik azt állítják, hogy 11 gyermekük van, és ezért kapnak havonta 5.200 €-t, garantált jövedelemként.

Ausztriában a feszültségek növekednek a tömeges migráció miatt, mivel Angela Merkel kancellár a szomszédos Németországban tavaly Európába hívott több millió bevándorlót.

2016. májusi osztrák elnökválasztáson a győztes a populista, migrációellenes párti jelölt Norbert Hofer volt, mindössze 0,6 %-kal nyert, a szavazás a második fordulóban. Az eredmény aztán megsemmisítésre került, köszönhetően a "súlyos" postai szavazási csalásoknak. Így még idén a választások megismétlésére is sor kerül.