2016. április 15., péntek

Ausztriában a munkanélküliség egyre nagyobb zsákutcává válik

Ausztriában a munkanélküliség egyre nagyobb zsákutcává válik


Aki hosszú ideje állás nélkül van, annak elég nehéz a dolga. 2015-ben mintegy 65.000 regisztrált munkanélküli volt nyilvántartva az AMS (Arbeitsmarktservice) hivatalában.

Bécs – A munkanélküliség mértéke Ausztriában egy minden idők legmagasabb szintjén állt tavaly. A 2016-os év folyamán várhatóan tovább fog növekedni. Minél hosszabb ideig folytatódik ez a folyamat, annál nehezebb lesz a munkanélkülieknek ismét állást találni a jobb gazdasági időkben. A munkanélküliség megszilárdul - figyelmeztetnek a szakértők. Az AMS elvégzett egy felmérést, amely biztosítja a jelenlegi számokat. Tavaly több mint 65.000 ember volt regisztrálva, akik több mint 2 éve jelentkeztek be az AMS-nél. Aki csak egy pár hétig vállalt munkát, majd munkanélkülivé vált, azok is benne vannak a statisztikába.









Körülbelül 28.500 ember van több mint 3 éve beregisztrálva az AMS-nél, maximum kisebb szünetekkel. Összesítve: Átlagosan 420.000 ember volt munkanélküli az előző évben. A legtöbbjük nem olyan régen vesztették el a munkájukat. De ezeknek az emberek legalább 1/3-a több mint 1 éve állástalan. A probléma, hogy az utóbbi időben masszívan súlyosbodott a hosszú távú munkanélküliség aránya, ami már kétszer akkora, mint 2007-ben volt.

A munkanélkülieknek egyre nehezebb állást találniuk - jelentette ki Helmut Mahringer a gazdasági intézet munkatársa. Egyrészt, azért mert Ausztriában a gazdasági növekedés már régóta gyenge. Azaz, némiképp csökkent munkahelyek száma. Az emberek ezért ritkán változtatnak munkahelyet. Nem kockáztatják a meglévő karrierjüket ebben a bizonytalan időkben. Tekintettel a magas bevándorlási áradatra, elsősorban Kelet-Európából.

"Állásajánlatokat gyakran töltik be a bevándorlók" - közölte Mahringer. Összehasonlítva a jobb gazdasági időkben, Ausztriában csak néhány munkahely jött létre, mivel gyakran foglalták el azokat a magasan képzett külföldiek. A közgazdászok arra figyelmeztetnek, hogy bizonyos idő elteltével lehet, hogy a sok alacsony iskolázottságú munkanélkülinek nehéz lesz munkát találniuk. Minden második álláskereső maximum a kötelező oktatási szintet végezte el.

Az a tény, hogy a probléma még mindig sokkal komolyabb, mint a hivatalos statisztikák azt mutatják, egy 2014-ben készített közgazdasági tanulmány alapján sejthető. Aki fél évig munkát vállal egy építkezésen, majd ezután megszűnik a munkaviszonya ismét, az nem tekinthető tartós munkanélküliek. Akkor sem, ha korábban úgy 3 éve nem volt munkája. A tanulmány azt mutatja, hogy legalább 170.000 ember volt munkanélküli legalább 2,5 évig az elmúlt 5 év során. 

Ennek komoly következményei vannak az álláskeresésben. Aki ebbe a csoportba tartozik, valószínűleg szintén ugyanabban a felmérést követő évben legfeljebb rövid időre kap munkát. Aki már jó ideje munkanélküli az sokkal ritkább kap az állásinterjúkon pozitív választ, mint egy ugyanolyan képzettségű személy, akinek ez a tény nem szerepel az önéletrajzában.

Aki volt már munka nélkül - mondta el Rudolf Winter Ebmer, a Johannes Kepler Egyetem munkatársa - az gyakran hajlandó elfogadni még rosszabb álláshelyet, kevesebb pénzért is. "Ez ténylegesen növeli az esélyét az álláskeresésben." De a közgazdász dolgozik egy tanulmányon, amely azt mutatja ki, hogy ez csak egy kis segítség. "A munkanélküliek fokozatosan elveszítik a képességüket, hogy kijöjjenek a gyakorlatból." - tette hozzá Winter Ebmer.

Bár a tendencia a rossz irányba halad, de a helyzet Ausztriában ahhoz képest még mindig jó. Németországban a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, egész Európában, de 60 %-kal többen vannak a tartós munkanélküliek. Szinte nincs is még egy olyan országban, mint Ausztria, ahol meglehetősen rugalmas a munkaerőpiacnak a helyzete - jelentette ki Helmut Mahringer. 

A munkanélküliek tehát inkább kapnak még egy esélyt, mert kétséges, hogy újra könnyedén törölni lehetne őket. Mivel sok menekült kezdetben munkanélküliként kezdi életét Ausztriában, ez a tendencia várhatóan továbbra is rossz irányba fog haladni - mondta el Winter Ebmer, közgazdász. Arra kéri a kormányt, hogy ezt a kérdést kellő prioritással kezeljék.