2016. április 8., péntek

Mi lesz, ha Ausztriában bevezetik az új szociális segélyezést?


Munka: Mi lesz, ha Ausztriában bevezetik az új szociális segélyezést?


Egy rendezvényen az úgynevezett szövetségi gazdasági közgazdászok azt javasolták, hogy hozzanak létre egy alacsony bérű szektort. Ez által a hosszútávon lévő munkanélküliek könnyebben találnak munkát.

Bécs - Egy nyilatkozat látott napvilágot, melyet Hans Jörg Schelling (ÖVP) pénzügyminiszter készített tavaly, melyben kijelenti, hogy nagy zűrzavar van a szociális segélyezés körül. Schelling szerint nehéz Ausztriában munkavállalókat találni. Mivel a munkanélkülieknek járó juttatás szinte megegyezik a fizetés összegével. "Németországban van a szociális segélyezésnek olyan modellje, amely úgy tűnik, hogy sokkal hatékonyabban működik." A szociáldemokraták, a szakszervezetek és a munkaügyi hivatal állítása szerint Schelling felháborodott.









Így a vita gyorsan véget ért. Jelentős munkaerő-piaci reformok nem valósultak meg Ausztriában. Közben Németországban a munkanélküliség mérséklődött 1991 óta mért a legalacsonyabb szintre. Közben Ausztriában a munkanélküliségi ráta új rekordot ért el.

Nem régiben az ausztriai (WKO) gazdasági kamara felvetette újra a kérdést. Az érdekképviselet meghívott IHS egykori vezetője Christian Keuschnigg és a német közgazdász Christoph M. Schmidt egy kerekasztal beszélgetésen tárgyaltak a munkaerőpiac helyzetéről. Németországban Schmidt az egyike az 5 neves gazdasági szakértőnek. Ezek a törvényes rendeletek tudományosan vizsgálják a makrogazdasági fejlődést Németországban.

Schmidt megvédte a Kereskedelmi Kamaránál a szociális segélyezési reformot. Így sikerült Németországban csökkenteni a munkanélküliek számát 5.000.000-ról 3.000.000 fő alá. Ebben az összefüggésben a szociális segélyezésbe összevonták a szociális támogatást a munkanélküli ellátással, hogy egy új biztonságos alapvető ellátás jöjjön létre álláskeresőknek.

Így főleg a tartós munkanélkülieknek lényegesen kevesebb pénzt kapnak. Ezek részben kénytelenek elfogadni az alacsony fizetést biztosító munkahelyeket. Aki nem tud megélni a jövedelméből, az részesülhet szociális segélyezésben továbbra is.

Németországban ez az ellentmondásos társadalmi reform fellendülést hozott az alacsony bérű szektorban. Tény, hogy több munkahely jött létre Németországban az elmúlt évek során, mint Ausztriában, ahol nem csak a rosszul fizetett munkahelyek léteznek.

Mentesség a jóléti államban


Schmidt azt javasolta a Gazdasági Kamarának, hogy az Ausztriában jelen lévő tartós munkanélküliség leküzdésére mérlegelni kell hasonló intézkedések bevezetését. Az AMS értesülési szerint a hosszú távú munkanélküliek száma jelentősen megemelkedett az utóbbi időben. 2015-ben átlagosan 420.000 fő munkanélküli volt nyilvántartva. Amelynek 1/3-a volt olyan, aki több mint 1 éve keres munkát.

Az előző IHS vezetőt Keuschnigg támogatta, tekintettel az Ausztriában lévő magas munkanélküliségre, ezzel létrehozva az alacsony keresetűek szektorát. Mivel Németországban van egy biztonsági háló az érintettek részére, ha nem kap elegendő pénzt a munkájáért. "Minden munka, akkor is, még ha ezt kismértékben enyhíti is a szociális állam" - jelentette ki Keuschnigg. Ausztriában a szociális kiadások nemzetközi összehasonlításban rendkívül magasak.

Keuschnigg felszólította a Kereskedelmi Kamarát és a szakszervezetek, hogy állapodjak meg abban, hogy jöjjön létre egy alacsony bérű szektor. De nem valószínű, hogy a szakszervezetek csatlakozni kívánnak majd ehhez a kezdeményezéshez. Ez az igény a munkanélküliség elleni küzdelemben, valamint a 35 órás munkahét bevezetése teljes bérkompenzációval.

Egy másik nagy kihívása a munkaerőpiacnak, a menekültek beilleszkedése. Hogy megakadályozzák az emberek egyre hosszabb távon kialakuló munkanélküliségét. Hogy ezt megakadályozzák, képzésekre és német nyelvtanfolyamok van szükség. Ugyanakkor ezekben a szolgáltatásokban szintén részesülhetnek az alacsony bérű szektorban dolgozók, a menekülteken kívül.