2016. április 18., hétfő

Mintegy 4600 osztrák munkahely van "veszélyben" a TTIP megállapodás miatt

Mintegy 4600 osztrák munkahely van "veszélyben" a TTIP megállapodás miatt


(TTIP - Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség)

Ausztriában nem kevesebb, mint 4600 munkahelyet lehetne megszűntetni a javasolt TTIP, vagyis az Európa és az Egyesült Államok között létrejövő kereskedelmi megállapodás eredményeként.

A Spar szupermarketlánc, a Greenpeace, és a BIO Ausztria kutatást végzett, ami azt az eredményt hozta, hogy a marhahús árának csökkenése valamint a hazai biotermékek globális piaci versenyének a nehézsége, munkahelyek megszűnéséhez vezetne az osztrák mezőgazdaság területén.








A Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség (TTIP) támogatói, amelyről jelenleg is folyik a tárgyalás az USA és az Európai Unió között, azt állítják, hogy a transzatlanti kereskedelem javulni fog, a termékek tarifái csökkenni fognak, így ez a szabályozás sokkal kompatibilisebb az eddigiekhez képest.

A tárgyalások nagyrészt titkosak, azonban ez a megállapodás már nagy mennyiségű kritikával került szembe a környezetvédelmi és a fogyasztói érdekcsoportok révén.

Az „Institute for Advanced Studies” által végzett kutatás, amely együttműködött az „Austrian Foundation for Development Research”-el, azt mutatta ki, hogy a TTIP felgyorsítaná elbocsátásokat az alacsony keresetűek körében, illetve a kistermelők tönkretételéhez vezetne.

Hosszú távon Ausztriában, az előrejelzések szerint a megszűnő 4600 munkahely, amely a mezőgazdasági és az élelmiszer-ágazatban található, 2,37 %-ot tesz ki a teljes foglalkoztatottság köréből.

Észrevételeik nyomon követhetők az osztrák kamara márciusi kiadványában, amelyben az áll, hogy ez a megállapodás teszi lehetővé több munkahely teremtését Ausztriába. A kamara rámutatott arra, hogy a Nemzetközi Közgazdasági Kutatóközpont által végzett tanulmány azt sugallta, hogy a TTIP Ausztria GDP-jét 1,75 %-kal megnövelheti, valamint 8 év alatt 20.000 új munkahely jöhet létre.

A TTIP ellenes szervezetek a legújabb kutatásokban szereplő eredményekkel nem értenek egyet, azonban azt állítják, hogy ez a tanulmány a megállapodás következményeinek jelentőségét mutatja meg.

"Ez a tanulmány felfedi a Kereskedelmi Kamara hamis érveit," - jelentette ki Gerhard Drexel, az osztrák Spar áruházlánc vezetője egy sajtótájékoztatón. "Ausztriában a TTIP nem fogja elhozni a várt csoda-megoldást, azonban sajnos nagyon sok munkahelyet fog megszűntetni."

Viszont, ha a tárgyalásokon nem vonják le hamarosan a helyes következtetéseket, akkor valószínű, hogy a megállapodás el lesz halasztva, amíg a következő amerikai kormány adminisztráció hatalomra nem kerül.

Ez a megállapodás eléggé népszerűtlen egyes elnökjelölteknél, egy külön sajtótájékoztatón beszélt erről Andrä Rupprechter (ÖVP) az osztrák mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, aki azt kijelentette, hogy ha ez a vélekedés nem szorult vissza, akkor úgy véli ez a megállapodás nem valószínű, hogy átmegy a kongresszuson.