2016. november 21., hétfő

A digitalizáció 750.000 munkahelyet veszélyeztet Ausztriában

A digitalizáció 750.000 munkahelyet veszélyeztet Ausztriában


A képzési modelleket kell sürgősen hozzáigazítani az új körülményekhez!

2040-ig a digitalizáció veszélyt jelent az ipari állások és az ipar-orientált szolgáltatások több mint 40 %-ára. Addig akár a gazdasági teljesítmény 30 %-át kell létrehozni az új termékek, szolgáltatások és üzleti modellek által annak érdekében, hogy Ausztria jelenlegi jóléti szintje fennmaradjon - jelentette ki A. T. Kearney, tanácsadó.

Több mint 30.000 osztrák ipari vállalat szembesült a hagyományos munkakörnyezeti zavarokkal. Ezáltal Ausztria elveszti egyre nagyobb vonzerejét. Érdemes lenne változtatni a látásmódon, az innovatív gazdasági cégek, vállalatok tekintetében, mivel számos lehetőséget kínálnak és ezeket ki is kell használni.

Vonatkozik az alacsony és a magas képzettséget igénylő foglalkozásokra





Manapság a hozzáadott érték mintegy fele az iparban és az ipar-orientált szolgáltatásokban keletkezik. Az elhagyatott, bezárt gyárak száma egyre nagyobb, mert az alacsony és a magasan képzett munkaerő helyét a gépek, az automatizálás veszi át. Az 1,8 millió ipari szektorban lévő munkahely 42 %-a (több mint 750.000) áldozatául fog esni a digitalizálásnak és az automatizálásnak, a következő 25 évben. Ily módon Kearney tanulmánya szerint: "Az értékteremtés 4,0 - Ausztria ipara a jövőben". "Különösen súlyos ez a fejlődés, tekintve, hogy a gyakornokok majdnem fele az ipari és kereskedelmi vállalatoknál, valamint az iparban és a kereskedelemben dolgozók átlagosan 10 %-kal többet keresnek, mint más iparágakban." - tette hozzá Achim Kaucic, a vizsgálat társszerzője. Eltekintve, hogy az ipar és ipari foglalkoztatás független szolgáltató szektorok vannak kitéve automatizálás veszélyének. Összességében az ausztriai munkahelyek 44 %-a van veszélyeztetett helyzetben.

A digitalizáció elmossa a határokat az iparágak között


Ausztriában az ipari vállalatok a digitalizálás tényéről általában pozitívan nyilatkoztak: a cégek 3/4-ének meghaladja a lehetőségeit, hogy a vállalatnál digitalizálást hajtsanak végre, gyakorlatilag nem vállalják a kockázatokat. Elsősorban az új termékek kifejlesztésében, az új technológiák bevezetésében és a termelékenység javulásában rejlik sok lehetőség. Egy másik hatása a digitalizálásnak, hogy hajlamosak alábecsülni az osztrák hazai ipart: Számos példa mutatja, hogy a digitalizálás hatására elmosódnak a hagyományos ipar határai, és így a hagyományos üzleti modellek létjogosultsága is kérdésessé válik.

Munkaerő-piaci megoldások


Kearney szerint az automatizálás miatti munkahelyek elvesztésének hatását, 3 szempont szerint lehet csoportosítani: Egyrészt az új munkahelyek a szociális szektorban, felmerülhet az oktatás és a szoftverfejlesztés lehetősége. Másrészt, egy részüknek járna az átlagos éves munkaidő lerövidítése, a részmunkaidő terjedése révén, valamint az oktatási szabadság által. A harmadik és legfontosabb szempont az új termékek, szolgáltatások és az üzleti modellek. 2040-ig a gazdasági teljesítmény akár 30 %-át fedezik majd az új vállalkozások.

Határozott fellépésre van most szükség 


Ennek biztosítása érdekében az osztrák gazdaságot át kell alakítani, és így lehetőséget kell biztosítani a digitalizálás bekövetkezésének. Ez pedig komoly erőfeszítéseket igényel a vállalkozások, a tudomány és a politika oldaláról egyaránt. A munka világának és az oktatási modelleknek kell igazán alkalmazkodniuk az új körülményekhez. A cégek megerősödhetnek a növekvő nyitottság, a hálózatok fejlődését szolgáló innovációs képesség által.






"A kormánynak csökkentenie kell a bürokratikus akadályokat, hogy Ausztria vonzóbb befektetési célpont legyen az ipar számára." - jelentette ki Florian Haslauer. "A vállalkozások támogatása és az új vállalkozások létrehozására kell helyezni a hangsúlyt. Javítani szükséges az oktatás minden szintjét, ennek kell lennie az egyik fő célnak."