2016. november 1., kedd

Mekkora az importált munkanélküliség Ausztriában!

Mekkora az importált munkanélküliség Ausztriában!


Elemzés: A beáramló Kelet-Európai munkavállalók növelik a munkanélküliség mértékét Ausztriában, míg a származási országaikban mérséklődik.

2011 májusában Ausztria az egyik utolsó az EU-országok sorában, ahol a munkaerő-piacon megjelentek azok az állampolgárok, akik 2004-ben csatlakoztak az unióhoz. A szükséges gazdasági lépés a 7 éves átmeneti időszak után jött, majdnem túlkésőn. A szakszervezetek tartanak a bérdömpingtől és a munkahelyekért folyó harcok miatt.

Kiábrándultság


5 évvel a nagy liberalizáció után kiábrándultság érvényesül. 2011 óta a munkanélküliség folyamatosan növekszik, a külföldiek között kétszer annyira, mint a honpolgárok esetében. 2010-es éves átlagban 48.000 külföldi álláskereső volt nyilvántartva, míg 2015-ben már több mint 96.000 fő. A foglalkoztatás viszont emelkedett ugyanebben az időszakban, 451.000-ről 615.000-re, a szakképzett munkaerő hiánya azonban továbbra is fennáll. Több mint 2/3-a a beáramló új EU-országoknak, elsősorban Magyarországnak, Lengyelországnak és Romániának tulajdonítható.






Az, hogy milyen hatással van a keleti nyitás az osztrák munkaerő-piacra, valójában kevéssé ismeretes. Míg a WIFO regisztrált már 2012-ben, - 1 évvel a liberalizáció után – az elmozdulás hatása egy ideig Ausztriában észlelhető. Az újonnan érkezett, jobban képzett külföldiek az alacsony bérű szektorban voltak elhelyezve, és azóta nem sok minden történt ebben az ügyben.

Most egy friss tanulmány szerint a Bank Austria közgazdászai az EU-ban folyó migrációt vizsgálták. Arra a megállapításra jutottak, hogy szoros kapcsolat van a magas bevándorlási ráta és a munkanélküliség mértéke között.

Ennek megfelelően, Ausztriában 2013 - 2015 között, a munkanélküliségi ráta (EU definíció) esett volna 5,4-ről 4,4 %-ra abban az esetben, ha a munkaerő-kínálat nem nőtt, hanem változatlan maradt volna. Ehelyett 5,7 %-kal növekedett. Ez annak volt köszönhető, hogy gyenge volt a gazdaság teljesítménye, amellyel mindössze néhány új munkahelyet sikerült létrehozni. Tekintettel a nők növekvő foglalkoztatására és az idősek nyugdíjreformjára.

Elvándorlás


Egészen más a fejlődés előrehaladása a Kelet-Európai országokban. A tanulmány szerint az uniós állampolgárok 75 %-a, akik elhagyták hazájukat az elmúlt 2 évben, az életkörülmények és a munka miatt tették. Kilenc országban is csökkent a munkaerő-kínálat ebben az időszakban, beleértve a válság által sújtott Dél-Európai országokat, úgymint Spanyolország, Portugália és Ciprus.

Mivel kevesebb ember keres munkát Németországban, a migráció pozitív hatással volt az ország munkanélküliségi rátájára. Csehország, Lengyelország és Magyarország már rég utolérte Ausztriát az Európai Uniós teljes munkanélküliség összehasonlításában. Idén szeptemberben még alacsonyabb lett a ráta Romániában (6 %), Ausztriában pedig (6,2 %).

Hosszú távon ez a migrációs hullám "a magasan képzett emberek" elvándorlásával járhat. - nyilatkozta Walter Pudschedl, a Bank Austria közgazdásza. Számos szakértők azonban nem ért egyet ezzel, hanem szerintük Ausztriára gazdaságélénkítő hatással lesz ez a népvándorlás.